Hrana za pse in posledične težave

Hrana za pse in posledične težave

Hrana za pse, je tema o kateri bom pisal danes. Dovolite, da začnem z mislijo Hipokrata izpred dva tisoč let ki gre takole; «Hrana naj bo tvoje zdravilo in tvoje zdravilo naj bo hrana.«

Za razumevanje prehranskih potreb pri psih in kakšna naj bo hrana za pse, moramo najprej vedeti, kako deluje njihova prebava.

Psi niso tako ozko specializirani mesojedi kot mačke, zato jih nekateri strokovnjaki uvrščajo med vsejede živali. So izredno prilagodljivi in so se tekom evolucije prilagodili na različne vrste hrane.

Psi imajo specifično zobovje. Dolgi podočniki so namenjeni lovljenju plena, močni in ostri ličniki služijo mletju hrane, široki kočniki pa mletju rastlinske hrane. Želodec je velik in prožen, zaradi česar lahko pes sprejema velike količine hrane naenkrat. Želodec proizvaja izredno močno kislino, ki omogoča razkroj mesa, kosti in hkrati uniči patogene bakterije na propadajočem mesu. Zaradi tega lahko pes zaužije razpadajoče meso brez usodnih posledic.

Prebavni trakt je kratek, ker je meso hitro prebavljivo.

Psi so po udomačitvi spremljali človeka na lovu in jedli za človeka neuporabne dele živali. Z razvojem poljedelstva pa je hrana za pse postala drugačna.  Psi so se prilagodili tudi na hrano, ki vsebuje škrobne ogljikove hidrate: npr. pšenica, riž, koruza, krompir, oves.

Slina psov ne vsebuje encima amilaza, ki skrbi za razkroj škroba. Proizvaja ga pankreas, zato se škrob razgrajuje v ozkem in širokem črevesju. Omenjeno evolucijsko obdobje je poskrbelo za razvoj večje količine amilaznih genov v primerjavi s predniki. Zaradi tega psi izkoriščajo tudi škrobni del obroka, ki je zelo pomemben. Ta dejstva pri pripravi popolnega obroka natančno upošteva angleški proizvajalec vrhunske hrane za pse – Gilbertson&Page v paleti proizvodov Dr.JohnGilpa in Heritage.

hrana za pse gilpa

Hrana za pse Gilpa – preveri ponudbo

Pogosta so vprašanja lastnikov psov o uporabi kosti v prehrani psov. Seveda je to priljubljen del prehrane psov in ob pravilni uporabi tudi zelo koristen. Kosti ne kuhamo ampak jih ponudimo surove. Primerni so piščančji ali puranji hrbti in hrustančne prsnice. Dolge cevaste kosti so neprimerne, psi si namreč lahko poškodujejo zobovje. Odsvetujem tudi kosti, ki so ostanek kuhanja in pečenja. Pri termični obdelavi se spremeni struktura, kosti, postanejo slabše prebavljive, drobljive in krhke. Pogosto se oblikujejo v konice, kar lahko ogroža zdravje psa. V fazi priprave hrane za ljudi se meso s kostjo nasoli ali drugače začini, kar lahko povzroča prebavne težave in alergije pri občutljivejših psih. Zdravje zob in dlesni upošteva tudi proizvajalec briketirane hrane za pse Gilbertson & Page, saj so v ponudbi veliki trikotniki, ki jih mora pes temeljito prežvečiti, kar je posebej poudarjeno v hrani Gilpa Kennel in  hrani za pse Supermix.

V klinični praksi se pogosto pojavljajo težave z intolerancami, alergijami ali prebavne težave. Psi se praskajo, ližejo in grizejo. Pogoste so autotraumatizacije, posledica pa odprte rane. Zdravje psa je resno ogroženo. V veliki večini primerov že menjava hrane za hipoalergeno hrano odpravi težavo.

Priporočam hipoalergeno linijo Dr. John (brez pšenice s piščancem) oz. tudi hipoalergeno linijo na osnovi jagenčka in riža (brez pšenice) ali Sensitive iz linije Heritage. Že po nekaj dneh uporabe lahko izgine srbež, prhljaj in rdečina. V takem primeru strogo umaknemo vse dodatke iz jedilnika našega psa, sploh pa ostanke človeške prehrane, ki jih nasploh odsvetujem.

Nekaj primerov uspešne ozdravitve najdete na naši spletni strani.

Lastnik psa z lahkoto ugotovi ali hrani psa z ustrezno hrano.

Motna in izpadajoča dlaka je znak nezdrave kože pod njo. Koža je luskasta, pordela in suha. To stanje povzročajo bolhe, pršice, notranji zajedavci in alergije.

Pomemben pokazatelj uravnotežene prehrane je razpoloženje psa. Pes mora biti zadovoljen, aktiven in odziven na zunanje dražljaje. Pri neustrezni prehrani je pes pogosto brezvoljen, nervozen, hiperaktiven ali nemiren.

Pomemben pokazatelj prehrane psa pa so tudi njegovi iztrebki. Kadar je hrana za pse kvalitetna mora biti blato primerno formirano, ustrezne barve in vonja. Hrana neustrezne kakovosti neprebavljena prehaja v široko črevo. Tu fermentira, ustvarjajo se plini, posledica je redko blato in pogosto rdečkast iztrebek.

Vse to so pokazatelji, da hrana za pse ni vredu. Tudi ta dejstva so upoštevali pri proizvajalcu Gilbertson & Page. Kvaliteta iztrebkov psov, ki jedo popolno hrano Dr. John, Gilpa ali Heritage je odraz zdravega psa. Na to dejstvo so me najprej opozorili lastniki psov, ki so pred štirimi leti začeli hraniti pse s hrano Gilpa.

Hrana za pse – mladič

Spregovorimo še nekaj o prvi hrani pasjega mladička.

Zavedati se moramo dejstva, da je poleg ljubezni in pozornosti zdrava prehrana najpomembnejše darilo našemu mladičku.

Zdravje mladička se začne s prehrano breje samice. Zaradi intenzivnega razvoja plodov so potrebe po hranilnih snoveh pri brejih samicah večje, zato v tem obdobju priporočam popolno hrano Gilpa Trinkets. S to hrano lahko nadaljujemo še v času dojenja. Le vrhunska zdrava hrana omogoča mladičku normalno rast in razvoj, pri materi pa preprečuje izčrpanost in zagotavlja zadostno količino mleka.

Skrb za prvo idealno prehrano mladička so pri proizvajalcu Gilbertson & Page prevzeli z izdelkom Dr. John Puppy. Na začetku jo dodajamo kot kašico – prelijemo jo s trikratno količino mlačne vode. Mladičkom ponudimo manjšo količino 4-6x dnevno. Kasneje ponudimo suho hrano. Seveda morajo imeti vsi psi vedno na voljo dovolj sveže pitne vode. Hrana za pse je popolna, vsebuje 22 % piščančjega mesa, 15% olj, od tega 1.25% ribjega olja, rastlinske derivate in  vitaminsko mineralne dodatke v idealnem razmerju. S hrano Puppy lahko hranimo psa dokler ne doseže polovico pričakovane velikosti oz. teže. Po tem obdobju priporočam hrano Gilpa Junior

bulldog-mladic

Mnogi priporočajo,  da naj bo hrana za pse surova. Ta način je zagotovo najbolj naraven. Težava je v tem, da so obroki hitro pokvarljivi in da psu težko zagotovimo popoln obrok. Priprava zahteva precej znanja, časa in denarja. Po mojih izkušnjah so najboljši rezultati hranjenja z vrhunsko suho hrano. Skrb za sestavo obroka pa prepustimo strokovnjakom.

Hrana za pse – briketi

Le določeni briketi imajo primerno obliko, da preprečujejo nalaganje zobnega kamna oz. ga celo odstranjujejo. Tipičen primer je hrana Gilpa Kennel in Gilpa Super Mix. Večje brikete pes tudi temeljito prežveči, kar je zelo pomembno za prebavo. Ob goltanju hrane pride v želodec precej zraka, ki neugodno vpliva na prebavo.

Braheocefalične pasme psov imajo pogosto težave pri pobiranju majhnih okroglih briketov iz posodice, zato priporočam ustrezno obliko.

Goltanje hrane lahko preprečimo tudi tako, da postavimo težjo žogico v posodo za hranjenje.

Vrhunski proizvajalci briketirane hrane za pse upoštevajo tudi spremembe na briketih po ugrizu – briketi se ne smejo razdrobiti – razpadejo naj v koščke, ki jih pes žveči naprej.

Pri žvečenju suhe hrane se izloča precej sline, ki psa ščiti pred nabiranjem zobnega kamna in posledičnim vnetjem dlesni. Pomembno vlogo pri nabiranju zobnega kamna pa ima tudi pH sline, ki pa je poleg genetske predispozicije odvisen od primerne prehrane.

Hrana za pse naj bo vedno izbrana glede na obdobje razvoja psa, možne patologije, prebavljivost in palatabilnost.

Izbira hrane za vašega psa je vaša odločitev. Moje priporočilo je izbira hrane angleškega proizvajalca Gilbertson & Page v linijah Dr.John, Gilpa in Heritage. Pri odločitvi vam naj pomagajo mnenja naših uporabnikov.

Miran Zorin, dr.vet. med.

Pogosto iskani pojmi: hrana za pse

Beri tudi: alergije pri psih , izpadanje dlake , izkušnja s hrano Gilpa , najboljša hrana za pse

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

X